Welke accu moet mijn e-bike hebben?

Bij vrijwel alle merken e-bikes kunt u kiezen uit accu’s met verschillende capaciteiten. Een hogere accucapaciteit zorgt voor meer actieradius, maar maakt de prijs van de e-bike ook hoger. De mate van ondersteuning bepaalt hoe snel de accu leeg raakt. Doet u zelf weinig en fietst u snel met volle ondersteuning, dan moet de accu in het vlakke Nederland constant ongeveer 175 Watt leveren.

Accucapaciteit van een e-bike

De capaciteit van de e-bike accu wordt uitgedrukt in Watt-uren (Wh). Een accu met 350 Wh kan een uur lang 350 Watt leveren of twee uur lang 175 Watt. Als u met volle ondersteuning constant 175 Watt verbruikt, kunt u dus twee uur fietsen. Met een snelheid van 24 kilometer per uur kunt u dan 48 kilometer ver fietsen. Trapt u zelf behoorlijk en met geringe ondersteuning, dan levert de accu zo’n 70 Watt. Met een 350 Wh-accu kunt u dan vijf uur fietsen en zo’n 100 kilometer afleggen. Het feitelijke bereik van een accu is echter afhankelijk van diverse factoren die verderop genoemd worden.
Vrijwel iedereen kiest tegenwoordig voor een e-bike met een uitneembare accu. En dat is begrijpeljk want een dergelijke accu is handig als er geen stopcontact in de buurt is.

Wat bepaalt de actieradius van een e-bike?

De totale afstand die u kunt fietsen zonder uw accu tussentijds op te laden, heet de actieradius.
De actieradius van een e-bike wordt bepaald door de capaciteit van de accu maar ook door diverse overige factoren:

 • De snelheid: hoe harder u rijdt, hoe meer energie u per kilometer verbruikt. De gemiddelde snelheid is ongeveer 18 km per uur.
 • Temperatuur van de accu: niet alleen omdat dan de energie-inhoud (capaciteit) van de accu minder is, maar ook door een hogere lucht- en rolweerstand.
 • Leeftijd van de accu: na een paar jaar kan de actieradius minder worden. Vervolgens vervalt de actieradius dan volledig. Dat is geen defect, maar een normale vorm van slijtage die uiteraard niet onder garantie valt. Omdat de energie-inhoud van een accu elk jaar iets minder wordt, moet deze na circa 5 jaar worden vervangen.
 • Totale gewicht van de fiets, de berijder en de bagage(vracht): hoe meer gewicht, hoe kleiner de actieradius.
 • Bandenspanning: hoe zachter de banden, hoe kleiner de actieradius. Het is dus zaak om uw banden goed op spanning te houden.
 • Rijomstandigheden: tegenwind, heuvelop en vaak optrekken na stoplichten vreten energie.
  Uw actieradius wordt daardoor kleiner.
 • Gebruik van de versnelling: schakelt u regelmatig en tijdig, dan verbruikt u minder energie.
  Uw actieradius wordt groter.
 • Rijprogramma of de ondersteuningsstand: fietst u met meer ondersteuning, dan zorgt dit voor minder actieradius.

Een e-bike met de grootste actieradius hoeft niet persé de beste keuze voor u te zijn. Het ligt er maar net aan hoe ver en hoe vaak u wilt fietsen, welke mate van ondersteuning u wilt, in welke weersomstandigheden u meestal fietst, etc.

Opladen van de e-bike accu

 • E-bikes kunnen worden opgeladen via normale (230V) stopcontacten. Het duurt tussen de 2 en 6 uur voordat de accu van een e-bike volledig is opgeladen. De laadtijd is afhankelijk van de accucapaciteit en de oplader/snellader en verschilt per merk en model. Onderstaand enkele tips voor het kiezen van een accu voor een e-bike.
 • Kies een accu die past bij de afstand die u fietst.
  Als u alleen korte ritten op vlakke wegen maakt, volstaat een wat lichtere accu. Een te grote accu betekent dat u betaalt voor accucapaciteit die u nooit gebruikt.
 • Accu’s zijn een relatief kwetsbaar onderdeel van de e-bike.
  Dit geldt ook bij een laptop of mobiele telefoon.
 • Laadt een accu die nog maar een capaciteit heeft van circa 35% altijd zo snel mogelijk weer
  volledig op.
 • Laat de accu niet overwinteren bij temperaturen onder de 0 graden.
  Wordt de accu langere tijd niet gebruikt, bewaar deze dan opgeladen en droog en laadt de accu elke 6 weken weer volledig op.
 • Gebruik alleen de meegeleverde, originele oplader.

Hartvoorfietsen.nl: 1.200 actie-aanbiedingen

U wilt een prima e-bike kopen maar niet te veel betalen? Kom dan e-bikes met verschillende accucapaciteiten vergelijken in de winkel van fietsdiscounter Hartvoorfietsen.nl in Soest (direct naast Auto Smeeing Soest), de e-bike specialist van Midden-Nederland. In de winkel van Hartvoorfietsen.nl, onderdeel van Profile Soest B.V., heeft u volop keuze en bent u welkom voor een vrijblijvende proefrit. Ook in de webshop Hartvoorfietsen.nl heeft u een enorme keuze: ruim 1.200 scherp geprijsde damesfietsen, herenfietsen, jeugdfietsen en kinderfietsen. Alle door Hartvoorfietsen.nl geleverde fietsen worden compleet afgemonteerd geleverd. Uw online bestelde e-bike kunt u afhalen in de winkel in Soest. Of u laat de door ons vakkundig afgemonteerde e-bike voor slechts € 26,95 aan huis laten bezorgen. De landelijk actieve FietsNed-organisatie verzorgt het onderhoud en de service.

Koningsweg 16, Soest, T 035 - 603 99 90, www.hartvoorfietsen.nl
Winkel open: dinsdag t/m vrijdag 9.00 - 18.00 uur, zaterdag 9.00 - 17.00 uu, zondag 11.00 - 17.00 uur