Wat is bij een e-bike de beste plaats van de motor?

Vandaag de daag zijn er enorm veel e-bikes verkrijgbaar. Er is een bijna overstelpend aanbod in verschillende merken, modellen en types met onderling gigantische prijsverschillen. Niet alleen de elektronische systemen van de diverse aangeboden e-bikes, ook wel elektrische fietsen genoemd,
zijn verschillend, ook de mechanische onderdelen verschillen per e-bike. Bij de ene e-bike bevindt
de motor zich in het voorwiel en bij de andere juist in het achterwiel. Het meest verkocht worden
e-bikes met één of meerder uitneembare. Bedenk voor u een e-bike aanschaft of een proefrit maakt hoe en waarvoor u de e-bike gebruikt. Afhankelijk daarvan zijn o.a. de plaats van de motor en de keuze van het type sensor van belang.

Motor op drie mogelijke plaatsen in de e-bike

E-bikes hebben de motor in het voorwiel, het achterwiel of bij de trapas. U voelt vrijwel niet of de motor bij de trapas zit of bij het voor- of achterwiel. De keuze voor de plaats van de motor is daarom nogal persoonlijk. Een e-bike met een motor in het voorwiel heeft meestal een dichte kettingkast en een zogeheten naafversnelling. Daardoor is het systeem nagenoeg onderhoudsvrij. Het extra gewicht van de motor in het voorwiel heeft wel invloed op het stuurgedrag: het wiel kan eerder slippen. Bij een middenmotor zit de motor bij de trapas, dit is gunstig voor de gewichtsverdeling waardoor de e-bike makkelijker te hanteren is. Een middenmotor heeft niet de nadelen van een voor- of achtermotor en is minder storingsgevoelig. De ingebouwde krachtsensor bij een middenmotor zorgt bovendien voor de beste en meest natuurlijke rijeigenschappen. Bevindt de motor zich in het achterwiel dan is er geen plaats meer voor een naafversnelling en ben je dus aangewezen op een derailleurversnelling. Een voordeel is dat, net als bij de voorwielmotor, het kiezen van de juiste versnelling bij het wegrijden niet zo nauw luister. De motor komt je ook in een zware versnelling meteen te hulp.

E-bike met rotatiesensor of trapkrachtsensor?

Goedbeschouwd heeft een e-bike twee motoren: uw benen en de motor. Deze moeten goed samenwerken. Met het ene systeem gaat dat beter en prettiger dan met het andere. Op alle e-bikes werkt de elektrische trapondersteuning pas als u zelf trapt. Bij een eenvoudige en laaggeprijsde e-bike registreert een rotatiesensor of de trappers draaien en komt de ondersteuning niet direct op gang. Bij de meer geavanceerde e-bikes meten sensoren hoeveel kracht u zelf op de pedalen zet en wordt de ondersteuning daarop direct aangepast, hetgeen natuurlijker aanvoelt.

Versnellingen van een e-bike

Bij een e-bike spelen de versnellingen een andere rol dan op een gewone fiets. Een e-bike heeft namelijk ook ondersteuningsstanden. Die bepalen de mate van trapondersteuning en dus hoe zwaar of hoe licht u trapt. Op een e-bike zijn er meestal 3 tot 5 ondersteuningsstanden. Bij fietsen met rotatiesensor betekent een lichtere ondersteuning dat de ondersteuning bij een lagere snelheid stopt of dat de mate van ondersteuning minder wordt. Bij fietsen met krachtsensor betekent een lichtere ondersteuning dat de aanvulling op uw beenkracht minder wordt.

Duidelijk zal zijn dat de keuze van de plaats van de motor en de keuze van de sensor(en) afhangt van uw persoonlijke voorkeuren en van het budget dat u wilt besteden aan uw e-bike.Tijdens een proefrit komt u erachter welke e-bike het meest passend voor u is.

Hartvoorfietsen.nl: 1.200 actie-aanbiedingen

U wilt een kwalitatief hoogwaardige e-bike aanschaffen voor een bijzonder lage prijs? Kom dan de verschillende types e-bike vergelijken in de winkel van de e-bike specialist van Midden-Nederland: fietsdiscounter Hartvoorfietsen.nl in Soest (direct naast Auto Smeeing Soest). In de winkel van Hartvoorfietsen.nl, onderdeel van Profile Soest B.V., heeft u een uitgebreide keuze en kunt u zonder afspraak een vrijblijvende proefrit maken. In de webshop Hartvoorfietsen.nl heeft u eveneens een ongekende keuze: ruim 1.200 scherp geprijsde damesfietsen, herenfietsen, jeugdfietsen en kinderfietsen. Elke door Hartvoorfietsen.nl geleverde fiets wordt volledig afgemonteerd geleverd. Een online bestelde e-bike kunt u afhalen in de winkel in Soest en voor maar € 26,95 bezorgen wij, op afspraak, de door ons vakkundig afgemonteerde e-bike in heel Nederland. Service en onderhoud wordt verzorgd door de landelijk actieve FietsNed-organisatie

Koningsweg 16, Soest, T 035 - 603 99 90, www.hartvoorfietsen.nl
Winkel open: dinsdag t/m vrijdag 9.00 - 18.00 uur, zaterdag 9.00 - 17.00 uur, zondag 11.00 – 17.00 uur